Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Α. Για την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της ΑΤΤΙΚΗΣ

Εξ αφορμής των δύο πρόσφατων τραγικών γεγονότων που έπληξαν την Αττική, δηλαδή των πυρκαγιών του Αυγούστου και της τεράστιας οικολογικής καταστροφής του Σαρωνικού, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1ον : Η αναζήτηση ευθυνών αποτελεί μια αναγκαία θεσμική λειτουργία, έτσι ώστε το κράτος να κάνει το καθήκον του απέναντι στους πολίτες της Αττικής που έχουν υποστεί τις τεράστιες συνέπειες τόσο από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Ν.Α. Αττική, όσο και από τη ρύπανση του Σαρωνικού.

2ον: Θεωρούμε όμως ότι η απόδοση ευθυνών δεν αρκεί. Σημασία έχει η πρόταση για τη διαμόρφωση ενός θεσμικού φορέα που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση τέτοιου είδους κρίσεων. Οι οικολογικές καταστροφές δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο κομματικού ανταγωνισμού και πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά ευθύνη συνολικά του πολιτικού συστήματος, να προλαμβάνει, να αντιμετωπίζει και να θεραπεύει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις οικολογικές συνέπειες που πλήττουν όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις.

3ον: Για το λόγο αυτό προτείνουμε τη νομοθετική θέσπιση ενός διακομματικού φορέα διαχείρισης κρίσεων, ο οποίος και θα στελεχωθεί από το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για την προληπτική, επιχειρησιακή και αποκαταστατική λειτουργία που απαιτείται για να ελαχιστοποιήσουμε στα πλαίσια του δυνατού τέτοιου είδους οικολογικές καταστροφές. Δεν είναι δυνατό στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να μην αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται από την Ε.Ε., αλλά και από το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων. Οφείλουμε συλλογικά ως χώρα να λύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα, ξεπερνώντας τις λαϊκίστικες πολιτικές αντιπαραθέσεις που αντί να λύνουν τα προβλήματα, διαιωνίζουν τα λάθη του παρελθόντος και επαυξάνουν για τους πολίτες τις συνέπειες των οικολογικών καταστροφών.

Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ στη ΔΕΘ
Η πρόσφατη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η σχετική συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, δεν μπορούν να απαλλάξουν το κόμμα της Ν.Δ. από τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
1ον :Οφείλουμε να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη που εμφανίζεται σήμερα ως υπερασπιστής των επενδύσεων, «εμπνευστής» της ανάπτυξης, αλλά και τιμωρός της κακής επιχειρηματικότητας, ότι το κόμμα του που κυβέρνησε εναλλακτικά με το ΠΑΣΟΚ τη χώρα για 40 χρόνια, καλλιέργησε όλα αυτά τα φαινόμενα του κρατικοδίαιτου μονοπωλιακού καπιταλισμού, ευνοώντας και προστατεύοντας προκλητικά τους κομματικούς - επιχειρηματικούς φίλους της γαλάζιας παράταξης.
2ον : Η ΝΔ φέρει καίρια την πολιτική ευθύνη, καθώς για πολλά χρόνια επέτρεψε με ένα πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο, τον αποκλεισμό υγειών επιχειρηματικών δράσεων, καταδικάζοντας τη χώρα στην οικονομική ύφεση και στο στρεβλό μοντέλο οικονομικής λειτουργίας που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι τόσο εμείς, όσο και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του που σήμερα εμφανίζονται ως οραματιστές μιας αναπτυξιακής Ελλάδας, ένα μόνο σκοπό έχουν. Να συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές που ευθύνονται για την παραγωγική δυσκαμψία της χώρας, συνεχίζοντας όλες εκείνες τις πολιτικές που ευνοούν τους πολιτικούς τους φίλους, σε βάρος όμως της κοινωνίας, αλλά και της πατρίδας. Για το λόγο αυτό δεν ακούμε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αλλά ευκαιριακές εξαγγελίες.
3ον : Η έλλειψη ενός θεσμοθετημένου πλαισίου για την αντιμετώπιση των καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Στη διαιώνιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτωχοποίηση, για να κερδίζουν πάντα οι λίγοι και οι κομματικά αρεστοί. Για να ευνοούμε τους κομματικά αρεστούς, είμαστε πολυπράγμονες στην θέσπιση ειδικών διατάξεων και τροπολογιών, αλλά για να θεσπίσουμε ένα απλό νομικό πλαίσιο που καθορίζει με σαφήνεια το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης στη χώρα μας, είμαστε αρκετά βραδείς καθώς απαιτείται δήθεν αρκετός χρόνος «διαβουλεύσεων».
Η πολιτική υποκρισία έχει μπει πλέον σε ημερομηνία λήξης, καθώς οι αντοχές της κοινωνίας τελειώνουν. Για αυτό η κοινωνία οφείλει να είναι ενεργή στα πολιτικά δρώμενα,  παράγοντας πολιτικό λόγο που θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα και θα της δώσει τη θέση που της αρμόζει.

ΑΘΗΝΑ 18/09/2017


Η Π.Γ. ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

1 σχόλιο:

  1. Από μας εξαρτάται... Aς ξεκινήσουμε να πάρουμε τη χώρα μας πίσω και να ξαποστείλουμε μια και καλή, για πρώτη φορά στην ιστορία, τη σαπίλα των επικυρίαρχων πολιτικών που ρήμαξαν και συνεχίζουν να ρημάζουν τη χώρα ως σήμερα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή