Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΖΑΡΑΓΚΑ - ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα πληθαίνουν οι φωνές που αναγνωρίζουν ότι η οικοδόμηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι εκ βάθρων προβληματική και η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική.

Τα βασικά στοιχεία της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, συνοπτικά, είναι:

1. Τα κομματικά δίκτυα πελατειακών σχέσεων μετέτρεψαν την πολιτική συμμετοχή των πολιτών σε μια μορφή συναλλαγής. Η ανάγκη αλληλεγγύης έχει αντικατασταθεί από άκρατο ατομικισμό που εκφράζεται με διαρκή αγώνα για πρόσβαση στο κομματικό σύστημα προνομίων.

2. Η "κοινωνία των πολιτών" (που λειτουργεί σαν συνδετική ύλη στο σύστημα πολίτη-κράτους, διαμεσολαβώντας το συλλογικό συμφέρον) ήταν πάντα ισχνή ή συντεχνιακή με έντονους αυταρχισμούς στο ενδοθεσμικό αλλά και στο διαθεσμικό επίπεδο. 

3. Δε θεσμοθετήθηκε ποτέ ένα "κοινωνικό συμβόλαιο" μεταξύ του κράτους και των πολιτών που να συμφωνεί ένα σύνολο ορθολογικών κανόνων και ηθικών επιταγών. Η προσωπική "θυσία" δε θεωρήθηκε ποτέ μελλοντική, κοινωνική επένδυση. Χωρίς αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό σχέδιο απαιτεί απ τον καθένα μας απώλεια προνομίων ή εισοδήματος, χωρίς άμεσο αντιστάθμισμα.

4. Ως πολίτες, ακόμα και όταν συμφωνούμε με την ανάγκη μεταρρύθμισης, επιδεικνύουμε ανυπέρβλητη αντίσταση σε αυτήν, συνεπικουρούμενοι από τη σαθρή πολιτική βούληση των κυβερνώντων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
1. Να μπει τέλος στην πελατειακή λογική του κομματικού συστήματος προνομίων. Η ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων μπορεί να περιορίσει τη λογική αυτή, αρκεί τα κόμματα να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης, μακριά από πολωτικές ρητορικές, οι οποίες προκαλούν απαξίωση και κρίση αξιοπιστίας. 

2. Χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού συστήματος με στόχο τη δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτικών δυνάμεων. Ζητήματα περί της βουλευτικής ιδιότητας (αριθμός εδρών, διάρκεια θητείας, επαγγελματικό ασυμβίβαστο,, υπουργοποίηση, σταυροδοσία ή λίστα, ασυλία, βουλευτική αμοιβή) θα πρέπει να επανεξεταστούν εξαρχής. Η βουλευτική ιδιότητα πρέπει να καταστεί θεσμικό λειτούργημα και όχι επάγγελμα ή πρόσοδος.

3. Τα κόμματα πρέπει να ανασυσταθούν ως πολιτικοί φορείς, με έμφαση στη δομή και τη λειτουργικότητά τους και με καθαρές πηγές εσόδων.

4. Η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να προσδώσει στο σύστημα θεσμικά αντίβαρα, ώστε η εκτελεστική εξουσία να μην ταυτίζεται με τη νομοθετική. Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ενισχυθούν ως δυνητικός πόλος άσκησης εξουσίας (δυνατότητα παρέμβασης), χωρίς άμεση εκλογή απ το λαό και χωρίς διάλυση της Βουλής για την ανάδειξή του. 

5. Η δικαιοσύνη πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί, με ανάδειξη της ηγεσίας της με αξιοκρατικά κριτήρια και με ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον προληπτικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. 

6. Η επανειλημμένη αποτυχία των εισαγομένων προσπαθειών πολιτικής μεταρρύθμισης επιβάλλει να δοκιμαστεί η "από κάτω" αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με αφετηρία τον πολίτη. 

Είναι ώρα για ανάπτυξη πρωτοβουλιών συσσωμάτωσης από ενεργούς πολίτες που θα οργανώσουν διαύλους επικοινωνίας για τη ζύμωση, διατύπωση και αξιοποίηση νέων ιδεών και προτάσεων. Η δυναμική των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της αμεσότητας στην πολιτική επικοινωνία, αδιαμεσολάβητης συμμετοχής στα κοινά και έκφρασης πολιτικής βούλησης με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.


Ο πολίτης πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να συνεισφέρει στην έξοδο από την κρίση, προσδίδοντας στο πολιτικό σύστημα την ελεγκτική, νομιμοποιητική του δυναμική, παγώνοντας κάθε μορφή συναλλακτικής πρακτικής, ώστε το σύστημα να εξαναγκαστεί σε αναμόρφωση.
Είναι ώρα να ξαναχτίσουμε τη σχέση μας με το κράτος με νέα, καθαρά υλικά.

Η ΠΟΠΗ ΖΑΡΑΓΚΑ - ΚΟΡΟΒΕΣΗ 
ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 
ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου