Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΟΤΑΣ: Αρπάζουν και τα τελευταία αποθεματικά

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΠΟΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΠΟΠΟΚΠ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ



Οι αλλαγές για τις οποίες συζητούν πέρα και πίσω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Διοικητική αναδιοργάνωση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης» εξυπηρετούν ξεκάθαρα έναν και μόνο στόχο:
Τη δραστική άμεση μείωση των κύριων (Ν.3683/2010) και τον αφανισμό των επικουρικών (Ν.4052/2012) συντάξεων και των εφάπαξ παροχών (4093/2012).

Την προσαρμογή κάθε υψηλότερης συνταξιοδοτικής παροχής στα -χαμηλότερα- συνταξιοδοτικά επίπεδα παροχών του ΙΚΑ και τη σταδιακή ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων και των αποθεματικών τους στην κάλυψη των ελλειμμάτων των κύριων συντάξεων (αποθεματικά ΕΤΕΑ: ΤτΕ 1,4 δισ. ομόλογα 1,5 δισ.).
Την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που δυνητικά θα εξελιχθεί σε ουσιαστική εγκατάλειψη της κοινωνικής ασφάλισης από το κράτος με άμεση συνέπεια τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου χιλιάδων παλαιών και νέων συνταξιούχων.
Σε ό,τι αφορά τις ενοποιήσεις των ΦΚΑ μέσω των οποίων θα λυθούν διά μαγείας όλα τα λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα, ας απολογηθούν πρώτα τον τρόπο που σχεδίασαν και χειρίστηκαν τις προηγούμενες «ενοποιήσεις» -Ν. 2676/99, Ν. 3655/08, Ν. 4052/12- και το χάος που δημιούργησαν.
Με το ασφαλιστικό σύστημα καταληστευμένο, υποστελεχωμένο και απαξιωμένο δομικά και λειτουργικά, τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι προς μία και μόνη κατεύθυνση: τον αφανισμό κάθε είδους κοινωνικής πολιτικής, που αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους ιδιώτες.

Το ίδιο ισχύει για τις περίφημες «κόκκινες γραμμές», που αφορούν στη μη περικοπή των συνταξιοδοτικών παροχών και στην προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής θα έχει απέναντί της το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους.


Ο Θανάσης ΚΑΠΟΤΑΣ είναι πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου