Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αλέξης Μητρόπουλος: Απαραίτητη η διεύρυνση με προοδευτικούς πολίτες

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καρφί» 

και στο δημοσιογράφο Γιώργο Γερόπουλο 

 



Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών δεν τον θεωρεί έτοιμο. Αυτούς τους πολίτες πώς θα τους πείσετε;

Η κοινωνία είναι έτοιμη. Έχει υπερνικήσει την εκστρατεία του φόβου που ενσπείρουν οι μνημονιακοί, αλλά οι πολίτες είναι απαιτητικοί λόγω των πολλών διαψεύσεών τους από τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Το ότι μεγάλη μερίδα της κοινωνίας δεν εκδηλώνεται ευθέως υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι δεν θα τον ψηφίσει στις εκλογές. Η ευθύνη μεγαλύτερης πειθούς ανήκει σ’ εμάς και την αποκτούμε προϊόντος του χρόνου με τον ενιαίο λόγο, την αποσαφήνιση θέσεων, μέσων και σκοπών, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε πραγματική εναλλακτική πρόταση για τη χώρα.

Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρκεί το φλερτ με τους ΑΝΕΛ ή η πρόταση Λαφαζάνη για κυβέρνηση με το ΚΚΕ, για να κυβερνήσετε;
Η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (αυτονομία) είναι η προϋπόθεση για την εφαρμογή της πρότασής μας. Η διεύρυνση προς τους προοδευτικούς κοινωνικούς συνδέσμους είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της δυναμικής των ψηφοδελτίων μας και κυρίως για την εδραίωση πάγιων δεσμών με την πλειοψηφία των πολιτών, που είναι απαραίτητη για την αίσια έκβαση του προγράμματος «κατάργηση των μνημονίων και πατριωτική διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης». Αλλά η πρόταση και προς το ΚΚΕ και προς τους δημοκρατικούς αντιμνημονιακούς σχηματισμούς είναι πάγια.

Πιστεύετε ότι χρειάζονται πιστοποιητικά «αριστεροφροσύνης» για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε προοδευτικούς πολίτες;
Μείζονα κριτήρια είναι η στάση κατά τη μνημονιακή περίοδο και ασφαλώς η αποδοχή του προγράμματός μας και η συνδρομή στην υλοποίησή του «με όρους κοινωνίας και κινήματος».

Θετικός στο κάλεσμα δυνάμεων ακόμη και από την Κεντροδεξιά για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής διαπραγμάτευσης για το χρέος;
Με στελέχη μνημονιακής ευθύνης, όχι. Με κοινωνικά-αυτοδιοικητικά και συλλογικά στελέχη, ναι. Εξάλλου οι υπογραφές και οι συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι «το χρέος είναι βιώσιμο» και ότι «το μνημόνιο ήταν σωτήριο για τη χώρα» αποκλείουν αυτομάτως τους μνημονιακούς πολιτικούς.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και ενός προσώπου της Κεντροδεξιάς, αρκεί για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;
Όσοι υπολήπτονται το θεσμό του Προέδρου, οφείλουν να του προσδώσουν κύρος μετά από νωπή και ενεργό ετυμηγορία του λαού. Η διερεύνηση για το πρόσωπό του (υπό την προϋπόθεση της άμεσης διενέργειας εκλογών και της απρόσκοπτης εκλογής του από τη νέα Βουλή) εκφράστηκε πρόσφατα ως θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρό μας.

Κύριε Μητρόπουλε, μπορείτε να μας αναφέρετε τα πρώτα βασικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς δημοσιονομικό κόστος για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων;
Επαναφορά των θεσμών συλλογικής αυτονομίας και όλου του πλέγματος των ΣΣΕ. Αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του ΟΜΕΔ. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πολλά άλλα θεσμικά μέτρα που θα διευκολύνουν την οργάνωση της μισθωτής, πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας. Όλα όμως εξαρτώνται από το εύρος της νίκης και επομένως από τη δύναμη διαπραγμάτευσης της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χρειάζεται μια σειρά από αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ποιες αλλαγές εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνουν για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα;
Το μνημόνιο κατέστρεψε το ασφαλιστικό σύστημα.
Εξαιτίας αυτού απώλεσε σωρευτικά 65-70 δισ. ευρώ («κούρεμα»-ΡSI, ανεργία, μείωση μισθών, ελάττωση κρατικής χρηματοδότησης, κατάργηση κοινωνικών πόρων, μείωση εισφορών). Απαιτείται κατεπειγόντως επιστροφή αποθεματικών στα ταμεία και ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς και μεταβατική στήριξη με κρατικούς και κοινοτικούς πόρους. Οι κυβερνητικοί-μνημονιακοί ισχυρισμοί οδηγούν σε περαιτέρω εξασθένηση των Ταμείων και των παροχών τους.

Τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα στους εν αναμονή συνταξιούχους, εάν εφαρμοστούν οι προβλέψεις του μνημονίου;
Οι επικουρικές θα εξαϋλωθούν με την εφαρμογή των ρητρών μηδενικού ελλείμματος και βιωσιμότητας (ν. 4052/2012, άρθρο 42). Οι κύριες συντάξεις θα μειώνονται δραματικά λόγω των ίδιων ρητρών, αλλά και λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης κάτω από το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060, λόγω της εγγύησης του κράτους μόνο για το βασικό τους τμήμα (σήμερα 360 ευρώ), αλλά και εξαιτίας των λοιπών μνημονιακών πολιτικών (ν. 3863/2010, ν. 4046/2012). Το εφάπαξ, το ΕΚΑΣ και τα κοινωνικά επιδόματα προσδιορίζονται ως θεσμοί υπό κατάρρευση.

Αποτελεί το ασφαλιστικό μια εν δυνάμει δημοσιονομική «βόμβα» και πώς θα την αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι όντως μια κοινωνική και δημοσιονομική «βόμβα», που πρέπει να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα με τα παραπάνω μέτρα και με ένα μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα ενίσχυσής του από άλλες πηγές και κυρίως με τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας. Οι νέοι αυτοδιαχειριστικοί θεσμοί θα αξιοποιήσουν με τις καλύτερες μεθόδους τα νέα αποθεματικά.
Απαιτείται όμως γνώση και ενημέρωση των πολιτών για τις συμφορές που το μνημόνιο συσσώρευσε, ώστε να βοηθήσουν όλοι στην οικοδόμηση του νέου ασφαλιστικού.

Τι συμβουλεύετε έναν εργαζόμενο που έχει τη δυνατότητα να πάρει σύνταξη: Να συνεχίσει τον εργασιακό του βίο ή να «το βάλει στα πόδια»;
Ο μισθός είναι πάντα μεγαλύτερος της σύνταξης. Η θέση εργασίας αποτελεί προτεραιότητα, αφού κρατά ενεργό, κοινωνικά και πολιτικά, τον πολίτη. Στη σύνταξη ας βγαίνουν μόνο όσοι(-ες) δεν αντέχουν ή ευνοούνται μεταβατικά από διατάξεις που κινδυνεύουν να καταργηθούν.

Κόκκινα δάνεια, ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο. Θετική στάση στη Βουλή για ό,τι ελαφρύνει τους πολίτες ή δομική αντιπολίτευση άρνησης των πάντων;
Θετική στάση για πραγματικά θετικές ρυθμίσεις και όχι για «πλασματικές διευκολύνσεις». Οι δόσεις για όλες τις υποχρεώσεις πρέπει να γίνουν 100. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε «παρών», αφού η τροπολογία περιείχε και δύο πολύ αρνητικές ρυθμίσεις (διαδικασία κατάσχεσης από το πρώτο ευρώ υπέρ των ταμείων, ακόμη και των αγροτικών επιδοτήσεων, και παράταση επί διετία της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης»). Είναι απίστευτο ότι από τις 100 δόσεις εξαίρεσαν τον ΕΝΦΙΑ με ένα e-mail της τρόικας,  γεγονός που αποτελεί προσβολή για κοινοβούλιο κυρίαρχου κράτους.

Κύριε Μητρόπουλε, εσείς προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ. Τι θέλετε να πείτε σε όλους όσοι έχουν απομείνει στο χώρο του, αλλά ασφυκτιούν στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης;
Να απορρίψουν, έστω και τώρα, την πλήρη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε όχημα του πιο σκληρού και ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως χώρο των συλλογικών τους εγχαράξεων. Και να δώσουν μέσα από τις τάξεις του τον αγώνα για τις αρχές που πίστεψαν και αγωνίστηκαν πάντα.

Μπορείτε και θέλετε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσετε τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών με το ΠΑΣΟΚ για μια ενδεχομένως μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία;
Θέλουμε να βρεθούμε μαζί με όλους τους πολίτες της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, όχι όμως με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τα ηγετικά στελέχη, με τις γνωστές τους δεσμεύσεις, θα αποτελούν εμπόδιο για μια προοδευτική διακυβέρνηση, αφού θα θέλουν να υπερασπιστούν το μνημονιακό τους έργο.

Αυτή η κάθετη διαχωριστική γραμμή «αντιμνημόνιο-μνημόνιο» που απευθύνεται σε συναδέλφους σας δεν αποτελεί εμπόδιο για μια πανστρατιά προοδευτικών δυνάμεων;
Ασφαλώς όχι. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν τον αντεθνικό, αντικοινωνικό και ετερόνομο χαρακτήρα του μνημονίου. Ειδικότερα, το μνημόνιο:
α) Από ιδεολογικής πλευράς είναι το πληρέστερο και συστηματικότερο σύστημα διακυβέρνησης του επιθετικού και αντικοινωνικού χρηματιστικοποιημένου νεοφιλελευθερισμού.
β) Από δημοκρατικής σκοπιάς αποτελεί μέσο ετερόνομου προσδιορισμού των κυρίαρχων επιλογών της κοινωνίας μας. Αφαιρεί από την εσωτερική πολιτική τάξη τη δυνατότητα εσωτερικής επεξεργασίας και ελεύθερης συζήτησης νόμων και μέτρων που ψηφίζονται.
γ) Από εθνικής θέασης συνιστά μηχανισμό εκχώρησης μεγάλου μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας και μετάταξης της Ελλάδας στην περιφέρεια της Ευρώπης, όπου δεν ισχύει το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο».
δ) Από οικονομικής άποψης σ’ αυτό συμποσούται όλο το συμβατικό «οπλοστάσιο» της αποικιοκρατίας της εποχής της νεωτερικότητας, «εκσυγχρονισμένο» με τις νέες επιδιώξεις του χρηματιστικού κεφαλαίου και περιέχοντας όλες τις μορφές συσσώρευσης πλούτου στο καπιταλιστικό σύστημα.
ε) Από θεσμικής-ευρωπαϊκής όρασης το μνημόνιο αποτελεί την πρώτη, απολύτως οργανωμένη, προσπάθεια της γερμανικής κυρίαρχης τάξης να χρησιμοποιήσει την προσωρινή κρίση δανεισμού ορισμένων χωρών του Νότου (και πρωτίστως της Ελλάδας) για να τη μετατρέψει σε μόνιμη κρίση χρέους. Μέσω της νεοφιλελεύθερης «λύσης» επιδιώκει να τροποποιήσει κατά τα συμφέροντά της την κολοβή και ασύμμετρη (ούτως ή άλλως) ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
στ) Από κοινωνικής οπτικής κατακερματίζει τον κοινωνικό ιστό, προλεταριοποιεί τους μικρομεσαίους και τους μισθωτούς, καθιστά δομικό φαινόμενο την ανεργία και διώχνει από τη χώρα τους προσοντούχους νέους μας, δηλαδή καταστρέφει το μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Η κατάργησή του επομένως είναι αναγκαίος όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης και ασφαλές κριτήριο προοδευτισμού και πατριωτισμού.

O ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 
ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου