Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Χρειαζόμαστε αυτοδυναμία για να έχουμε δυναμική στη διαπραγμάτευση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΣΤΙΣ 4/1/2015





Συγκεκριμένες απαντήσεις για τη διαπραγμάτευση που θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές δίνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ απαντά συγχρόνως στην κυβερνητική κινδυνολογία για μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις. Σαφές εξάλλου το μήνυμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Β' Αθήνας τόσο προς τον Γιώργο Παπανδρέου, όσο όμως και προς τη διαπλοκή.

* Στην επαφή που έχετε με τους πολίτες διαπιστώνετε πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Τι λείπει προκειμένου να «κλειδώσει» η αυτοδυναμία;
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, η σταδιακή ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα σε αξιόπιστο συνομιλητή με διεθνή εμβέλεια, η ολοένα και ευρύτερη αναγνώριση της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της ανάγκης για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, όλα έχουν συντελέσει στο ισχυρό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γεγονός ότι πολλοί που μέχρι πρότινος μας ασκούσαν κριτική, τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά, συμπαρατάσσονται με τη μόνη πολιτική δύναμη που είναι ικανή να διαμορφώσει ένα μέτωπο πολιτικής εντιμότητας και πατριωτικής ενότητας που θα μας βγάλει από την κρίση. Η αυτοδυναμία θα καταστεί εφικτή αν στη συνείδηση του κόσμου εμπεδωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν είναι εκφραστής μόνο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά της ίδιας της κοινής λογικής.

* Τι εγγυάται στους ψηφοφόρους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Η ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση εμπεριέχει και το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τους δανειστές;
Η μελλοντική κυβέρνηση εγγυάται ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων - ούτε των δανειστών, ούτε των εταίρων, ούτε της εγχώριας και ξένης διαπλοκής. Το ενδεχόμενο της σύγκρουσης κατά την επερχόμενη διαπραγμάτευση φυσικά και δεν μπορεί να αποκλειστεί, ούτε όμως είναι αναπόφευκτο. Η διαπραγματευτική μας θέση στηρίζεται σε σειρά επιχειρημάτων, πολλά από τα οποία είναι πλέον αυταπόδεικτα. Η διαπραγματευτική μας ισχύς εκπορεύεται από τη θέληση του ελληνικού λαού και ειδικά της νέας γενιάς να ζήσει με προοπτική και αξιοπρέπεια.

* Πώς, ειδικότερα, θα διαχειριστείτε το πρόβλημα του χρέους;
Η πηγή της πολιτικής αστάθειας στη χώρα είναι το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, που ήδη «έφαγε» τρεις πρωθυπουργούς: Παπανδρέου, Παπαδήμο και Σαμαρά. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα έχει κι αυτός την ίδια τύχη αν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα του χρέους. Εμείς θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση ως εκπρόσωποι ενός ιστορικού λαού και όχι ως ικέτες. Δεν θα μπλοφάρουμε, ούτε θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες, αλλά βεβαίως δεν σκοπεύουμε να γυρίσουμε με άδεια χέρια. Δεν θα προκαλέσουμε ούτε θα μας προκαλέσουν, διότι ξέρουν ότι μια σύγκρουση μπορεί να αποβεί πολλαπλά επιζήμια και για την Ευρώπη, και για τις ΗΠΑ, ακόμα και για την Κίνα.

* Παρ' ότι ο φόβος έχει υποχωρήσει εν συγκρίσει με το 2012, υπάρχουν ακόμη πολίτες που φοβούνται: για τις συντάξεις, για τις καταθέσεις κ.ά. Πώς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανησυχίες αυτές;
Ο δικαιολογημένος φόβος προστατεύει τους ανθρώπους από τον κίνδυνο. Ο αδικαιολόγητος φόβος τούς παραλύει, τους στερεί την ελεύθερη βούληση και κατ' επέκταση κάθε ευκαιρία αυτοπραγμάτωσης. Έχει συμβεί στο παρελθόν και είναι απολύτως αναμενόμενο ότι τα συμφέροντα που απεύχονται την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδοθούν, διά των ΜΜΕ, σε μια συστηματική και αληθοφανή κάποιες φορές εκστρατεία εκφοβισμού. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι ο φόβος που αισθάνονται οι πολίτες στους οποίους αναφέρεστε είναι, εν μέρει τουλάχιστον, επίπλαστος. Όσον αφορά τώρα τους πραγματικούς κινδύνους, έχουμε πείσει το διεθνές περιβάλλον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη καταστροφής, αλλά δύναμη ανανέωσης. Εγκυρότατοι αναλυτές, από τον Τομά Πικετί και τον Πολ Κρούγκμαν μέχρι τον Βόλφγκανγκ Μίνχαου των Financial Times, δηλώνουν πως η αλλαγή που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς θεμιτή, είναι απαραίτητη. Κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πολεμά μόνος εναντίον όλων. Είναι προάγγελος αλλαγής σε μια Ευρώπη που, έπειτα από χρόνια λιτότητας που αποδείχτηκε όχι μόνο ατελέσφορη αλλά και επικίνδυνη για τη συνοχή της, είναι έτοιμη να αλλάξει. Κι αυτό δεν είναι πηγή φόβου, είναι πηγή αισιοδοξίας.

* Πιο συγκεκριμένα, τι θα κάνετε με τους μισθούς και τις συντάξεις;
Αν η κυβέρνηση δεν έπεφτε, τα μέτρα που θα έρχονταν θα ήταν πραγματικό δρεπανηφόρο άρμα κατά των συντάξεων, π.χ. του ΕΚΑΣ, που αφορά 800.000 ανθρώπους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αιχμή του δόρατος της οικονομικής πολιτικής του την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο φτωχών. Είναι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες είναι συμφέρουσες μόνο αν πάνω από το μισό των παραγόμενων προϊόντων πωλούνται εντός της χώρας παραγωγής. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους συνταξιούχους για να τους πω ότι αυτοί που τους εξαπάτησαν τόσες φορές δεν μπορεί να είναι οι άγγελοι της σωτηρίας τους.

* Ναι ή όχι στις συμμαχίες; Με ποιους και υπό ποιους όρους;
Το διακύβευμα των προσεχών εκλογών ταυτίζεται με την υπόθεση της αυτοδυναμίας. Χωρίς αυτοδυναμία, το εγχείρημα της αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους, δηλαδή του υπ' αριθμόν ένα εθνικού προβλήματος, χάνει τη δυναμική του. Συνεπώς, αυτό που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις οργανώσεις του και το πλήρωσε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οφείλει να το πράξει τώρα με αποφασιστικότητα. Ας σκεφτούμε όλοι τι θα σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία κι ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η ηγεμονική δύναμη του ευρύτερου αριστερού, δημοκρατικού και σοσιαλιστικού χώρου. Με ισχυρή αυτοπεποίθηση στις ιδεολογικές αρχές του οφείλει να ανοίξει την πολιτική του αγκαλιά σε πρόσωπα και πρωτοβουλίες που διαπνέονται από εντιμότητα, αξιοσύνη, πατριωτισμό, φαντασία και πείσμα.

* Μπορούν κάτι να περιμένουν οι πολίτες από τον Γ. Παπανδρέου;
Ο Γ. Παπανδρέου φέρει τεράστια πολιτική ευθύνη για όσα δεν έπραξε προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη μεγαλύτερη περιπέτεια. Ενώ ο ελληνικός λαός τον τίμησε με ισχυρότατο ποσοστό στις εκλογές εκείνες, χωρίς να ρωτήσει ποτέ την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το εθνικό συμβούλιο του κόμματός του, διαπραγματευόταν με τον Σαμαρά την παράδοση της πρωθυπουργίας. Σήμερα τι ζητά;

* Τι θα αλλάξει στις σχέσεις με τα συστημικά media, από τη στιγμή που θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς θα σπάσει η διαπλοκή;
Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στις τρεις συστημικές τράπεζες ανήκει στο Δημόσιο. Ως εκ τούτου, η νέα κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατ' επέκταση τα Δ.Σ. των τραπεζών αυτών. Αυτομάτως, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που εξαρτώνται από τις τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπο να τα συντηρούν, αφού βέβαια πληρώσουν τα 400 εκατ. που οφείλουν στο Δημόσιο για τη χρήση των συχνοτήτων.


Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι Βουλευτής στη Β΄Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου