Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ασφαλιστικό 1999 - 2014 δεκαπέντε χρόνια καταστροφής


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΠΟΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΠΟΚΠ


Η δεκαπενταετία 1999-2014 που κλείνει σε λίγες μέρες ήταν μοιραία για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Οι διαδοχικές «πεφωτισμένες» κυβερνήσεις που άσκησαν εξουσία αυτά τα χρόνια, συναγωνίσθηκαν επάξια η μία την άλλη στο ποια θα επιφέρει τα βαρύτερα και καταστροφικότερα χτυπήματα στο ασφαλιστικό σύστημα.
Οι συνεχείς επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονταν, δεν ήταν παρά στοχευμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις προσταγές των ΣΕΒ, ΔΝΤ, Ε.Ε, που σκοπό είχαν τον περιορισμό, την εξαφάνιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων. 
Ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης χανόταν χρόνο το χρόνο.

Οι νόμοι 2676/1999 (σύσταση ΟΑΕΕ, ΤΕΑΔΥ), 3655/2008 (σύσταση ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΕΑΠΑΣΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΑ κλπ), 4052/2012 (σύσταση ΕΤΕΑ) μοναδικό σκοπό είχαν την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος, τον περιορισμό της κρατικής συμμετοχής και το άνοιγμα της κερκόπορτας για την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση του συστήματος.
 

Οι παραπάνω νόμοι σε συνδυασμό με τις μνημονιακές παρεμβάσεις (ν.3863/2010 και 3864/2010, 3986/2011, 4024/2011, 4051/2011, 4093/2011 κλπ., PSI), αύξησαν τα όρια ηλικίας, μείωσαν τις συντάξεις, παρέτειναν τους χρόνους αναμονής για τη χορήγηση των παροχών, εισήγαγαν «ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων» αλλάζοντας το χαρακτήρα της ασφάλισης κι εξαλείφοντας το κοινωνικό από τον τίτλο της, καταλήστευσαν τα αποθεματικά του συστήματος (τα ασφαλιστικά Ταμεία ήταν ιδιωτικός τομέας για το κούρεμα των αποθεματικών και δημόσιος τομέας για όλες τις άλλες παρεμβάσεις).
 

Ειδικά για τη συμμετοχή των Ταμείων στο PSI θα πρέπει άμεσα κι έντοκα να αποκατασταθούν οι απώλειες. Δεν νοείται το Ελληνικό Κράτος να δανείζεται για να καλύψει τις απώλειες των τραπεζών και να αφήνει τα Ταμεία να καταρρέουν.

Τα χρόνια αυτά το προσωπικό των Ταμείων μειώθηκε πάνω από 40%. Κτίρια και περιουσίες εγκαταλείφθηκαν, απαξιώθηκαν, αρχειακοί χώροι καταστράφηκαν. Ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια για τη μηχανοργάνωση του συστήματος και τα αποτελέσματα είναι δυσανάλογα περιορισμένα. Το σύστημα απορρόφησε σειρά εθελουσίων εξόδων από Τράπεζες και άλλες Α.Ε, που το φόρτωσαν με κόστη δισεκατομμυρίων.
 

Ποιος θα αποκαταστήσει αυτές τις ζημιές;
Ποιος θα λογοδοτήσει γι αυτά τα εγκλήματα;
Η απάντηση γνωστή: οι ασφαλισμένοι πάλι και πάλι με περιορισμό των δικαιωμάτων τους. 

Τελειώνοντας το 2014 και ερχόμενο το 2015 τα σημάδια είναι φανερά. Η τελική επίθεση για την πλήρη διάλυση του συστήματος και τον περιορισμό του σε προνοιακό επίπεδο αρχίζει.


1. Αύξηση ορίων ηλικίας και ημερών ασφάλισης, από 4.500 (15 έτη) σε 6.000 (20 έτη)
2. Κατάργηση πρόωρων συντάξεων πριν το 62 έτος
3. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων
4. Αλλαγές στα κριτήρια του ΕΚΑΣ
5. Ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων, νέος περιορισμός των παροχών και της κρατικής χρηματοδότησης, κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ. 

Η σχεδιαζόμενη ένταξη των επικουρικών ταμείων (ΕΤΕΑ, ΤΕΑΠΑΣΑ, ΤΕΑΠΙΕΝ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ, ΤΑΜΕΙΟ ΒΕΝΖΟΝΟΠΩΛΩΝ κλπ) και των ταμείων πρόνοιας (ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μοναδικό σκοπό έχει την καταλήστευση των τελευταίων αποθεματικών και την κατάργηση των παροχών που χορηγούν. Πυλώνες της ασφάλισης χάνονται μέσα σε λίγες μέρες. Οι προηγούμενες ψευδεπίγραφες προσπάθειες εκσυγχρονισμού (ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ) αυτοκαταργούνται. Γίνονται σχεδιασμοί στο πόδι, χωρίς οργανογράμματα, κανονισμούς, με χύμα δομές, ερήμην των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
 

Μην ξεγελά κανένα η «οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια» κατά την ένταξη. Τα ίδια ίσχυαν και στον ΟΑΕΕ. Τα αποθεματικά του ΤΑΝΠΥ και των Ταμείων Αρτοποιών και Βενζινοπωλών «εξαερώθηκαν σε χρόνο μηδέν». Έτσι και τώρα αποθεματικά πλέον των 3,5 δις θα πέσουν στη χοάνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επειδή η Πολιτεία δεν «μπορεί» να αντέξει τη χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων. Στην πραγματικότητα επιλογή των κυβερνώντων δεν είναι η ανακούφιση των προβλημάτων της κοινωνίας, των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων.

Τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι αυτά που πλασάρονται, αλλά είναι οι χαμηλοί μισθοί (για την ισορροπία του συστήματος απαιτούνται εισφορές επί συνόλου μισθών 3,5-3,7 δις € μηνιαίως, όταν σήμερα δεν ξεπερνάμε τα 2,5 δις €), η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη εργασία, η πλήρης και λειτουργική μηχανοργάνωση, η εκμετάλλευση των κτιριακών υποδομών, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η στελέχωση με επαρκή αριθμό υπαλλήλων των ΦΚΑ, η ενίσχυση του ρόλου κάθε πυλώνα της ασφάλισης κι όχι η κατάργησή του κι όλα με την κοινωνία σύμμαχο και συμμετέχουσα στις αποφάσεις.

Άμεσο αποτέλεσμα της βίαιης ένταξης στο ΙΚΑ θα είναι η επιμήκυνση μέχρι και 5 χρόνια στην απονομή της σύνταξης, η μαζική φυγή χιλιάδων εργαζομένων στη σύνταξη, η αιμορραγία του ασφαλιστικού συστήματος, η πλήρης ανατροπή της σχέσης εργαζομένων-συνταξιούχων.
 

Χρειάζεται απλά, μια άλλη προοδευτική αντίληψη των πραγμάτων, μια άλλη ριζοσπαστική πολιτική, προς όφελος του λαού, που η σημερινή κυβέρνηση, με τις δεσμεύσεις και τις εξαρτήσεις που έχει ούτε θέλει ούτε μπορεί να αναλάβει.


O Θανάσης Καποτάς 

είναι μέλος της Π.Γ. της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ 
και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου