Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

H Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

ΑΡΘΡΟ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΛΙΔΗ

Οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) αποτελούν τον πλέον πρόσφατο τύπο εταιρείας που προβλέπεται στο ελληνικό δίκαιο. Βασικός σκοπός της δημιουργίας τους είναι η απλοποίηση των διαδικασιών της σύστασης και λειτουργίας της εταιρείας, καθώς οι ΙΚΕ ως εταιρικός τύπος εισάγουν ευελιξία, προσαρμοστικότητα και λογική βασικών αρχών business administration στο εμπορικό μας δίκαιο παρέχοντας πολλά πλεονεκτήματα.  Η νέα αυτή εταιρική μορφή ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της εποχής των startup και της οικονομικής κρίσης.
Η σύσταση μιας ΙΚΕ μπορεί να γίνει από ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα . Οι εισφορές μπορεί να είναι κεφαλαιακές, εξωκεφαλαιακές, επιστημονικές («κεφάλαιο γνώσης»), εγγυητικές κ.α. Η συμμετοχή σε ΙΚΕ προϋποθέτει την απόκτηση  εταιρικού-ών μεριδίου-ων με ονομαστική αξία τουλάχιστον 1 (ενός) ευρώ που μεταβιβάζονται ελεύθερα. Η ευκολία εταιρικής συμμετοχής, η πρόβλεψη επίλυσης διαφορών, η ευκολία προσαρμογής σε αλλαγές δεδομένων αποτελούν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των ΙΚΕ έναντι των κλασσικών εταιρικών τύπων ΟΕ/ΕΕ/ΕΠΕ/ΑΕ.
Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ζητήματα, στην ΙΚΕ αρκεί (υποχρεωτικά) η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ του μοναδικού εταίρου και διαχειριστή. Για τους υπόλοιπους η ασφάλιση είναι προαιρετική. Η ΙΚΕ μπορεί να ιδρυθεί μέσω «υπηρεσιών μιας στάσης» ενώ το καταστατικό της μπορεί να καταρτιστεί με ιδιωτικό συμφωνητικό. Η δημοσίευση της γίνεται στο ΓΕΜΗ και οι κανόνες δημοσιότητας εκπληρώνονται από την υποχρεωτική – κατά το χρόνο σύστασης- ύπαρξη ιστοσελίδας της εταιρείας. Εκεί δημοσιεύονται και οι ισολογισμοί, οι όποιες μεταβολές κλπ. Η φορολογία γίνεται ομοιότροπα με τις ΕΠΕ και ΑΕ, ενώ πριν τη διανομή αφαιρείται το 1/20 προς τον σχηματισμό αποθεματικού.
Σημαντικό στοιχείο των ΙΚΕ είναι ότι μπορεί να μετατραπούν μελλοντικά σε ΑΕ, ενώ δεν επιτρέπεται το αντίστροφο. Επιτρέπονται όμως οι μετατροπές ΟΕ,ΕΕ,ΕΠΕ σε ΙΚΕ. Τονίζεται τέλος ότι σε σχέση με την ευθύνη των εταίρων, αυτή δεν εκτείνεται στην ατομική τους περιουσία.  Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ΙΚΕ αποτελούν σήμερα τον κυρίως επιλεγόμενο τύπο νέων εταιρειών και κυρίως των startup, ενώ με τις καινοτομίες που εισάγουν στο δικαιϊκό μας σύστημα μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.  

Δημήτρης Μελίδης

Δικηγόρος, MSc., υπ.Διδάκτωρ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Email: dmelidis@aueb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου