Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΠΕΡΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΠΑΝΤΑΖΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ

Σύμφωνα με το  Άρθρο 32 του Συντάγματος, προβλέπεται:
«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ΒουλΗ διαλΥεται μΕσα σε δΕκα ηΜΕρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Βουλής. 

ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ 
κατΑ τα οριζΟμενα στο Αρθρο 32 του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Η ΒουλΗ που αναδεικνύεται απΟ τις νΕες εκλογΕς, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκΕΙνος που συγκΕντρωσε την απΟλυτη πλειοψηφΙα του Ολου αριθμοΥ των βουλευτΩν. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκεΙνος που συγκΕντρωσε τη σχετικΗ πλειοψηφΙα.

ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΑΓΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Α. ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΥΣ και αυτό ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΩΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ.
Η θεώρηση αυτή εκτός από την ως άνω συνταγματική διάταξη προκύπτει από και από τη ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ που ορίζεται στο άρθρο 1 του Συντάγματος και δεν είναι άλλη από τη ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Η ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ. (Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα).

Β. Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ που προκύπτει μετά τη διενέργεια των εκλογών δύναται να εκλέξει ΠΡΟΕΔΡΟ με σχετικη πλειοψηφΙα.
Σύμφωνα με την ΠΑΡ. 4 του άρθρου 32 του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ «Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκεινος που συγκεντρωσε τη σχετικη πλειοψηφια».
Δηλαδη ο αυξημενοσ αριθμοσ βουλευτων (180) που απαιτειτο πριν τη διαλυση της βουλησ, υποχωρει στη σχετικη πλειοψηφια που απαιτειται απο τη νεα βουλη για την εκλογή Προέδρου. και αυτο συμβαινει γιατι το συνταγμα «αφαιρει» την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτούσε πριν τη διάλυση της Βουλής και νομιμοποιεί την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με ΣΧΕΤΙΚΗ πλειοψηφία καθώς έχει αναδειχθεί νέα ΒΟΥΛΗ με ΝΩΠΗ - ΛΑΪΚΗ εντολή.  

γ. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τα επιτασσόμενα στο Άρθρο 60 του Συντάγματος.
«Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση».

Η συνείδηση ως έννοια στο Σύνταγμα δεν αφορά ψυχολογικές και αποκλειστικά προσωπικές επιλογές.  Εκφράζει κατά κύριο λόγο το κοινωνικό «άκουσμα» του Βουλευτή που υποχρεούται να εκφράσει στη Βουλή τη λαϊκή βούληση γιατί μόνο αυτή τον νομιμοποιεί. Ο Βουλευτής, αλλά και όλα τα Πολιτειακά όργανα υπάγονται υποχρεωτικά στην κοινωνική συνείδηση που απορρέει από το θεμέλιο του πολιτεύματος που είναι η λαϊκή κυριαρχία. Η λαϊκή κυριαρχία ακολουθεί υποχρεωτικά τη μεταβολή των κοινωνικών δεδομένων και του πολιτικού γίγνεσθαι και για αυτό το ΣΥΝΤΑΓΜΑ θεωρεί ότι εκφράζεται και με σχετική πλειοψηφία όταν υφίσταται μια απλή προϋπόθεση. Η νωπή λαϊκή εντολή. 
Για να υπάρχει αυτή η ικανή και αναγκαία συνθήκη, απαραίτητη και επιβεβλημένη προϋπόθεση είναι οι ΕΚΛΟΓΕΣ και όχι προφανώς η δρομολόγηση των πολιτειακών λειτουργιών από ένα βουλευτικό σώμα που δεν αντιπροσωπεύει και δεν εκφράζει τη λαϊκή βούληση. Διαφορετικά παραβιάζεται το θεμέλιο του Πολιτεύματος μας, που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είναι η ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. 

Ο Στάθης Πανταζής είναι μέλος της Π.Γ. της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου