Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη 
του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο NEW POST και στη δημοσιογράφο κ. Βασιλική Σιούτη


Στο γραφείο του Παναγιώτη Κουρουμπλή υπάρχει μία αφίσα του Ανδρέα Παπανδρέου, κάτι που δεν συναντά κανείς πια στα γραφεία βουλευτών, όχι της αριστεράς, αλλά ούτε του ΠΑΣΟΚ. Αναπόφευκτα προκαλεί τα σχόλια των επισκεπτών του.  Δεν απαρνιέται αυτό το ΠΑΣΟΚ, λέει, που δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό μεταλλαγμένο - όπως το αποκαλεί- ΠΑΣΟΚ.        
Τι προκάλεσε αυτή τη μετάλλαξη; ρωτάμε. «Η Κίρκη της εξουσίας όπως έλεγε και ο γέρος της Δημοκρατίας. Τι έκανε η Κίρκη τους συντρόφους του Οδυσσέα; Τους μετέτρεψε σε χοίρους» απαντάει και κάπως έτσι ξεκίνησε η συνέντευξη πριν καλά - καλά στο μαγνητόφωνο πατηθεί το rec.

-Τους μετατρέπει σε  γουρούνια δηλαδή η εξουσία τους ανθρώπους; 
«Σε μεγάλο βαθμό, αν δεν υπάρχουν αντιστάσεις». 
-Και τι εγγυήσεις υπάρχουν για να μην συμβεί το ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα; 
«Ο κίνδυνος αυτός πάντα υπάρχει. Υπάρχει και τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν συγκρουστεί με όλα αυτά που συντηρούν την κοινωνική αδικία, το πολιτικό τέλος του θα είναι οικτρότερο από αυτό που θα επισυμβεί στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ». 
-Ποια πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ αν βρεθεί στην εξουσία;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα ένα πρόγραμμα αναχαίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα μου πείτε: που θα βρει τα λεφτά; Δεν ξέρω αν πρέπει να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, αλλά θα πρέπει να κόψουμε το κεφάλι μας να τα βρούμε». 
-Ο ΣΥΡΙΖΑ κοστολόγησε το πρόγραμμα που παρουσίασε και είπε από πού θα τα βρει τα λεφτά, αλλά οι αυτές οι πηγές εσόδων δεν θεωρήθηκαν πολύ πειστικές. Ούτε από τη φοροδιαφυγή υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα βρείτε αυτά τα δισεκατομμύρια.
«Υπάρχουν δύο ιδεολογικές-πολιτικές προσεγγίσεις πάνω σε αυτά. Πάντοτε στην οικονομία περιθώρια υπάρχουν και δυνατότητες υπάρχουν. Λένε ότι δεν υπάρχουν,  όσοι έχουν μια άλλη προσέγγιση των πραγμάτων. Έζησα πολύ μικρός τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, όπου ξαφνικά εκεί που πήγαινε κάθε χρόνο από το χωριό μου ένα παιδί στο γυμνάσιο, πήγανε δεκαπέντε. Και θυμάμαι τότε που ενώ η δεξιά έλεγε ότι θα χάσεις τη δραχμή σου με τον Παπανδρέου, υπήρξαν συσσίτια στα σχολεία, καταργήθηκαν τα εξέταστρα για τις εξετάσεις του γυμνασίου, καθιερώθηκαν τα δωρεάν βιβλία… Λεφτά μπορούν να βρεθούν και από σωστές κινήσεις που θα κάνεις, από σωστή ιεράρχηση, από το νοικοκύρεμα, πάντα υπάρχουν δυνατότητες ακόμα και μέσα στο σύστημα αν θέλεις να κάνεις μία πατριωτική προσπάθεια». 
-Στη Ν.Δ και στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν «πατριώτες»; Γιατί δεν κάνουν αυτή την πατριωτική προσπάθεια που λέτε;
«Εγώ δε λέω ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν το κακό της Ελλάδας. Έχουν όμως μία ιδεολογία άλλη. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καμία σχέση με την παλιά του ταυτότητα;» 
-Η Ευρωζώνη έχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο. Βλέπετε ότι δεν αφήνει ούτε τους Γάλλους ούτε τους Ιταλούς να χαλαρώσουν την πολιτική τους. Για να αφήσουν την Ελλάδα;
«Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα, γιατί δεν έχουμε καμία δέσμευση. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, παραμονές των εκλογών του 2012, υπέγραψαν μία επιστολή προς την ΕΕ. Εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους δεσμεύσεις, ούτε άλλου είδους». 
-Θα έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάποιο «όπλο», κάποιο χαρτί  για να πιέσει; 
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τη λογική και η λογική αυτή τη στιγμή λέει ότι πρώτα πρέπει να σωθεί η ελληνική κοινωνία».
-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τους ισοσκελισμένους -κάποιοι μιλάνε και για πλεονασματικούς- προϋπολογισμούς.  Αυτό σημαίνει ότι δεν αμφισβητεί ούτε την λιτότητα. 
«Και η Γαλλία και η Ιταλία όπως βλέπετε, και θα εκδηλωθούν και άλλες χώρες,  αρχίζουν την πίεση για να ξεκινήσει κάποια δημοσιονομική χαλάρωση».
-Η Γερμανία δεν υποχωρεί όμως.
«Η Γερμανία έχει μια δική της λογική, αλλά πιστεύω ότι αν αύριο έχουμε μία κυβέρνηση με τις προτεραιότητες που λέμε, είναι βέβαιο ότι και η Γερμανία θα σκεφτεί με μία λογική. Δεν γίνεται. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αλλιώς πρέπει να παραδοθούμε άνευ όρων στη Γερμανία».
-Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τελευταία δηλώνουν ότι δεν έχετε plan B. Είναι καλό να μην έχετε οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο, όταν το plan A είναι το μνημόνιο; 
«Εγώ λέω αυτό που απαντούσα και όταν με διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ και με ρωτούσαν από τα κανάλια γιατί το έκανα και γιατί δεν  φοβήθηκα ότι θα καταστραφεί η πατρίδα. Πίστευα και πιστεύω ότι μία κρίση δεν θα την άντεχε η Ευρώπη». 
-Κάθε σοβαρή κυβέρνηση δεν πρέπει να διαθέτει και μία και δύο εναλλακτικές προτάσεις για να έχει επιλογές να μην εξαρτάται μόνο από τα σχέδια των άλλων; Θα πάτε να διαπραγματευθείτε έχοντας μόνο το σχέδιο των δανειστών στο τραπέζι;
«Όχι, θα πάμε να διαπραγματευθούμε ένα σχέδιο που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Μία κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη και δεν μπλοφάρει, είναι βέβαιο ότι θα κάνει τις επιλογές αυτές που πρέπει για να βοηθήσει την πατρίδα.  Ένα πράγμα σας λέω: δεν πρόκειται το πρόγραμμα αυτό να ισχύσει όπως είναι τώρα. Νομίζω ότι γινόμαστε κατανοητοί». 
-Σχετικά με το κούρεμα του χρέους, θα ήσασταν ικανοποιημένος και με μία επιμήκυνση ή εννοείτε αποκλειστικά κούρεμα;
«Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να είμαι απόλυτος. Εγώ θέλω να βρεθεί ένας τρόπος που πραγματικά να απομειώνει το χρέος σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί η χώρα να το αποπληρώσει. Άρα θέλω ρήτρα ανάπτυξης, θέλω παύση αποπληρωμών, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει αλλιώς ακόμα και 50% κούρεμα να της κάνουν… Η Ελλάδα μέχρι το 2020 πρέπει να πληρώσει 75 δισεκατομμύρια ευρώ. Από πού θα τα βρει; Πρέπει να πάνε 100 ευρώ οι μισθοί. Είναι λύση; Έχει συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα; Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε 10% μείωση των γεννήσεων, 4,5% αύξηση των θανάτων. Για πρώτη φορά από το 1921 έχουμε γεννήσεις κάτω από 100.000. Αυτό σε συνδυασμό και με τα «μυαλά» που φεύγουν στο εξωτερικό είναι μία γενοκτονία σύγχρονη. Δεν είναι ανάγκη να σε σφάξουν. Σου διαλύουν τον κοινωνικό σου ιστό». 
-Θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία;
«Πιστεύω ότι μπορεί. Εξαρτάται από τον εαυτό του και τις αποφάσεις που θα πάρει το επόμενο διάστημα και από τα ψηφοδέλτια- αν αυτά δεν είναι στη λογική ενός κόμματος που κλείνεται στο καβούκι του και στην εσωστρέφειά του, αλλά θα ανοιχτεί στην κοινωνία και θα αναζητήσει καταξιωμένους που θα τα συμπληρώσουν και θα μπολιάσουν την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα».
-Την προσέγγιση με τον Φώτη Κουβέλη πως τη βλέπετε;
«Εγώ είμαι ανοιχτός σε μία μεγάλη πατριωτική συμπαράταξη που θα έρθουν άνθρωποι, που μπορεί να είχαν διαφωνήσει, αλλά εντάξει αυτό δεν λέει τίποτα, σημασία έχει να είναι προσωπικότητες που πραγματικά δεν κουβαλάνε άλλου είδους εμπλοκές».
-Πως θα πείσετε τους δανειστές; 
«Αν ακούσατε τους κυβερνητικούς βουλευτές, τον κ.Βορίδη,  σχεδόν είπε ότι όλα είναι μια χαρά με το χρέος και δεν υπάρχει πρόβλημα. Ε, λοιπόν γιατί οι δανειστές να υποχωρήσουν; Και βγαίνει ο Χαρδούβελης και ψέγει τη Γαλλία,  γιατί διεκδικεί η Γαλλία κάποιας μορφής χαλάρωση. Είναι μια κυβέρνηση υποτακτική. Και να σας πω κάτι, για τη δική μας διαπραγμάτευση και όσους μιλάνε για σύγκρουση. Πιστεύετε ότι οι δανειστές θέλουν να ρισκάρουν να χάσουν τα λεφτά τους;  Ή μας τα έδωσαν τα λεφτά αυτά από φιλανθρωπία;. Μα είναι δυνατόν να συζητάει ακόμα και τις 100 δόσεις;  Και τους λένε ότι θα σας λέμε εμείς θα κάνετε; Σήκω πάνω-κάτσε κάτω;  Πειθαρχημένος κρατούμενος; Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης». 
-Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα χωρούσαν σε μία κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ; κάποιοι μιλάνε για την επόμενη κυβέρνηση που πρέπει να είναι προοδευτική.
«Θέλουν προοδευτική διακυβέρνηση και στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά; Αντιφάσκουν. Ο κόσμος μπορεί  να έρθει αλλά τα στελέχη που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση,  δεν νομίζω ότι μπορούν να έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να πατάν και στις δύο βάρκες. Αυτό είναι πολιτικός καιροσκοπισμός». 
-Προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα; 
«Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει η σημερινή ηγεσία ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη Ν.Δ» 
-Δηλαδή Βενιζέλος και Σαμαράς τελειώνουν σύντομα; 
«Είμαι βέβαιος ότι τελειώνουν πολύ σύντομα. Οι διεργασίες μέσα στα κόμματα τους είναι πολύ έντονες». 
-Πως βλέπετε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης; 
«Έχουμε μία κυβέρνηση που παραπαίει. Ο κ.Βορίδης θυμήθηκε και τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Μου έκανε εντύπωση γιατί τον θεωρώ έξυπνο άνθρωπο. Έχει και κάποιους λόγους να αποφεύγει τέτοια πράγματα που παραπέμπουν στο παρελθόν του. Δεν νομίζω να είναι τόσο περήφανος για αυτό το παρελθόν, για αυτό και έφυγε από εκεί.  Πάντως είναι μία κυβέρνηση υπό προθεσμία. Το πολύ πολύ να πάρουν μία παράταση ζωής. Εγώ πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι βουλευτές -στην πλειοψηφία τους,  δεν θα ενδώσουν. Αυτή είναι η άποψη μου. Έχουν ευθύνες. Είναι εθνικοί αντιπρόσωποι. Η χώρα βυθίζεται μέρα με τη μέρα στην απραξία και στην αδράνεια». 
-Έχει στελέχη ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας;
«Μας λένε συχνά αν έχουμε έτοιμους. Άκουγα τον Κυριάκο Μητσοτάκη που μιλούσε για όλα τα δεινά της χώρας. Μα ποιος τα έκανε όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια; Οι «έτοιμοι».  Και γιατί δηλαδή, αν είναι π.χ ο κ.Δραγασάκης υπουργός Οικονομικών είναι κάτι λιγότερο από τον κ. Χαρδούβελη, τον κ. Στουρνάρα ή τους άλλους;».

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου