Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΠΑΝΤΑΖΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ

Μετά από παλινωδίες μηνών και αφού πέρασε από… σαράντα κύματα, η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία κατατέθηκε χθες (23/10/2014) στη Βουλή.

Οι αιτήσεις για την υποβολή στη ρύθμιση θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet, έως και τις 31 Μαρτίου 2015. Εντός των ημερών θα οριστεί η διαδικασία και θα ανοίξει η εφαρμογή. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να είναι  φορολογικά ενήμεροι, να έχουν δηλαδή εξοφλήσει κανονικά οφειλές που έχουν προκύψει μετά την 1η Οκτωβρίου, όπως για παράδειγμα τη δόση του ΕΝΦΙΑ για τον τρέχοντα μήνα.

Η σχετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν οφειλές έως 15.000 ευρώ να τις εξοφλήσουν σε  100 δόσεις (έως το 2023), ενώ σε  72 δόσεις (έως το 2020) μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους όσοι χρωστούν περισσότερα από 15.000 ευρώ. Εδώ βρίσκεται και το πρώτο παράδοξο της ρύθμισης, αφού για τις μεγάλες οφειλές προβλέπεται μικρότερος χρόνος αποπληρωμής, άρα και μεγαλύτερη μηνιαία δόση που καθιστά την αποπληρωμή πιο δύσκολη για τον οφειλέτη. Εκτός ρύθμισης τίθενται οι μεγάλοι οφειλέτες και συγκεκριμένα όσοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Ενώ έπρεπε να υφίσταται κάποια πιο γενναία διευκόλυνση σε ότι αφορά τις προσαυξήσεις, που καθιστούν σε αρκετές περιπτώσεις τις οφειλές υπέρογκες, η μείωση των προσαυξήσεων ακολουθεί τη σύντμηση του χρόνου αποπληρωμής. Δηλαδή όσο αυξάνεται ο χρόνος αποπληρωμής, τόσο οι προσαυξήσεις παραμένουν και καθιστούν τη μηνιαία δόση μεγαλύτερη και επομένως δυσκολότερη.

Η πρόβλεψη να υπάρχει επιτόκιο για όλο το χρόνο αποπληρωμής δε συνάδει με τη λογική να διευκολυνθούν οι οφειλέτες για την αποπληρωμή. Σε μια χώρα με τέτοια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, η ύπαρξη επιτοκιακής κερδοφορίας, βρίσκεται εκτός κάθε λογικής.

Η νέα ρύθμιση χρεών προβλέπει ειδικότερα:
1) 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ.
2) Έως 72 δόσεις για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ.
3) Εκπτώσεις έως και 100% των προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους.
Το ποσοστό έκπτωσης από τις προσαυξήσεις, σε όσους επιλέξουν τη λύση των δόσεων θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων. Συγκεκριμένα:
• 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις.
• 80% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις.
• 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις.
• 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις.
• 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις.
• 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.
• 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις.
4) Το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται σε 4,56%.
5) Το κατώτερο ποσό δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ τον μήνα.
6) Η νέα ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αφορά οφειλές με αρχικό κεφάλαιο έως 1.000.000 ευρώ.
7) Στη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
8) Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις (Οκτωβρίου).
9) Δεν προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών.
10) Οι δόσεις των 6 πρώτων μηνών θα πρέπει να καταβάλλονται στην ώρα τους, ενώ ο οφειλέτης θα μπορεί να «χάνει» δύο δόσεις τον χρόνο.
11) Η νέα ρύθμιση θα παραμείνει «ανοικτή» για πέντε μήνες, έως τις 31 Μαρτίου 2015. Μετά, θα ισχύουν οι δύο παλιές δόσεις, της Νέας Αρχής και της πάγιας ρύθμισης.
12) Για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση προβλέπεται υπολογισμός της αρχικής οφειλής με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις και επιπλέον έκπτωση 20%. Δηλαδή όσοι φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στην ισχύουσα ρύθμιση «νέα αρχή», προκειμένου να συνεχίσουν σ’ αυτήν και να μη μεταπηδήσουν στη νέα με τις περισσότερες δόσεις, παίρνουν έξτρα μείωση προσαυξήσεων 20%. Παράλληλα, οι οφειλές θα υπολογιστούν με το μειωμένο επιτόκιο, για το διάστημα από 1/1/2013.

Μπαίνοντας στη ρύθμιση οι οφειλέτες παύουν να απειλούνται από τα πρόστιμα ληξιπρόθεσμων οφειλών (10% στο δίμηνο κ.λπ.). Αντί για τους προβλεπόμενους τόκους και προσαυξήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τρέχει ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

Οι οφειλέτες δεν έχουν τη δυνατότητα να βάλουν μόνο ένα μέρος των οφειλών τους στη ρύθμιση. Πρέπει υποχρεωτικά να υπαχθεί το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί με άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης έχει ως συνέπεια την απώλεια των ευεργετημάτων  της ρύθμισης και την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής.

Η ρύθμιση χάνεται  στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι 2 μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%. Πάντως δίνεται η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση για λόγους αδυναμίας καταβολής, λόγω ανωτέρας βίας.

O ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ είναι ΜΕΛΟΣ της Π.Γ. ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου