Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΠΑΤΣΕΛΟΥ

ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ 
ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Η Κυβέρνηση που την επιβολή μέτρων κοινωνικής αποσύνθεσης την ονόμασε success story,  που τα μνημόνια τα ονόμασε πολυνομοσχέδια, την ανικανότητα της να φέρει τα “πολλά υποσχόμενα” επενδυτικά κεφάλαια τα ονόμασε “πλεόνασμα”, βάζει στην πολιτική ατζέντα της χώρας το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης.

Τι επιδιώκει όμως η κυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός με αυτή τη κίνηση;
Αποτελεί “φιλί ζωής” για την κυβέρνηση, διασφάλιση της αποδοχής του Σαμαρά από το πολιτικό του φορέα ή απάντηση στον προβληματισμό που επικρατεί στην Ευρώπη για την αναντιστοιχία μεταξύ λαϊκής βούλησης και κυβέρνησης;

Οι λόγοι για “πολιτική νομιμοποίηση” έστω και με αυτόν τον τρόπο, είναι αναγκαία για τη συντήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πόσο μάλλον όταν η νομική νομιμοποίηση αμφισβητείται συστηματικά. 

Με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, την οποία υποχρεούται να ζητήσει μόνο μετά την ορκωμοσία κάθε νέου πρωθυπουργού, ενώ μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. Ζητώντας αυτόβουλα ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία της και με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να τους εκβιάσει καθώς οι συζητήσεις με την Τρόικα το αμέσως επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν απελευθέρωση απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και μια σειρά άλλων σκληρών μέτρων που απειλούν την κοινωνική συνοχή. 

Δίνοντας με τη σειρά τους οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ψήφο εμπιστοσύνης στο πρωθυπουργό, χάνουν το δικαίωμα να καταψηφίσουν κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Είναι προφανές ότι αποτελεί κίνηση απελπισίας από Σαμαρά και Βενιζέλο όσο το crash test της ψήφου εμπιστοσύνης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν βγαίνει. 


Όλοι είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ότι οι δύο εταίροι ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να επιμηκύνουν το χρόνο της εξουσίας τους για λίγους ακόμη μήνες, χωρίς το παραμικρό σχέδιο απεμπλοκής της χώρας από τα Μνημόνια και την κρίση που αυτά έχουν επιφέρει. 
Eνώ είναι επίσης σαφές ότι ακόμα κι αν επιβεβαιώσει η κυβέρνηση ότι διαθέτει την εμπιστοσύνη αυτής της απονομιμοποιημένης και αναντίστοιχης με το λαϊκό αίσθημα Βουλής, η σημερινή κυβέρνηση ολοφάνερα δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού. 

Ο Θάνος Πατσέλος είναι μέλος της Π.Γ. και της ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου