Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Στοιχεία - σοκ για την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, αναφέρονται σε σχετική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σε καθεστώς ένδειας βρίσκονται σήμερα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες. Επιπλέον 3,8 εκατ. πολίτες απειλούνται άμεσα να βρεθούν στα όρια της φτώχειας, εξαιτίας της συνεχούς επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης. Το όριο της φτώχειας είναι 432 ευρώ για ένα άτομο και τα 908 ευρώ για μια 4μελή οικογένεια.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Η έκθεση επισημαίνει πώς σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα βραδυπορεί. Παρά τα οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα, όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά αντίθετα εφαρμόζονται πολιτικές που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η στέρηση βασικών αγαθών για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να γίνεται συν το χρόνο όλο και μεγαλύτερη.
Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει υλοποιήσει το μέτρο του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, τονίζεται στην έκθεση. Σε ότι αφορά ειδικότερα τη  θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού της ΒΟΥΛΗΣ, προχώρησαν σε μια συγκριτική μελέτη με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, εντοπίζοντας καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, ως προς την υιοθέτηση του μέτρου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: «η Ελλάδα βιώνει εδώ και έξι χρόνια μια βαθύτατη οικονομική κρίση που έχει σε σημαντικό βαθμό αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, όμως αντίθετα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί
Η ζήτηση για κοινωνική μέριμνα από την πλευρά των πολιτών είναι έντονη, ενώ αντίθετα η προσφορά από το κράτος χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και διοικητικές δυσλειτουργίες. Έτσι το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον». Τέλος, συστήνεται «ότι κοινωνικές ομάδες όπως οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλεια, οι οικογενειάρχες με χαμηλό εισόδημα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία χρήζουν ειδικής μέριμνας», καθώς «πρόκειται για ομάδες που βιώνουν τη συσσώρευση χρεών, τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των φόρων».

EUROSTAT
Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στη  χειρότερη θέση στην Ευρώπη των 28, σε ότι αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός αυξήσεως των ατόμων που περνούν το όριο της φτώχειας μέρα με την ημέρα, είναι ο μεγαλύτερος από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ο σχετικός κίνδυνος εκτός από το γεγονός ότι επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας, εγκυμονεί και τεράστιους κινδύνους για την κοινωνική ομαλότητα, δεδομένων των τεράστιων ελλείψεων που απαντώνται στη χώρα σε ότι αφορά την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια, καθώς «προηγείται» πλέον και της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς τον  δείκτη χάσματος της φτώχειας,  μετά την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής. Μια άλλη σημαντική διάσταση της φτώχειας αφορά την παιδική φτώχεια, η οποία εμφανίζει πλέον τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης στην Ευρώπη (26,8%) και μάλιστα με εντεινόμενο ρυθμό αύξησης. Η παραπάνω κατάσταση εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών τα οποία στερούνται όλο και περισσότερο βασικά αγαθά σίτισης και υγιεινής. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου