Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ «Για την Ελλάδα και την Αριστερά. Κείμενα αυτοκριτικής και ευθύνης».

   ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ NEOY ΒΙΒΛΙΟΥ του  

ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Τη θέση ότι παρά τα αρνητικά στοιχεία που έχει να παρουσιάσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από το '92 και μετά, η χώρα δεν πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου «Για την Ελλάδα και την Αριστερά. Κείμενα αυτοκριτικής και ευθύνης».

Το βιβλίο, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, κωδικοποιεί την εξέλιξη των τελευταίων τεσσάρων ετών, περιγράφει πιο είναι το διακύβευμα και ποιά πρέπει να είναι η στρατηγική της Αριστεράς. Μεταξύ των θέσεων που αναλύει το βιβλίο είναι ότι το πλαίσιο των εξελίξεων χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, ότι τα μνημόνια ευθύνονται για την υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών και της δημοκρατικής παιδείας στη χώρα και ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εξελίσσεται με κάποιες ενδογενείς αδυναμίες.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, οι μετασχηματισμοί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα από το '92 και μετά έχουν μια συνέπεια αρνητικού χαρακτήρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, όπως επισήμανε, πρέπει να συνεχίσει ως μέλος της στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι η Αριστερά έχει πολιτικό, ιστορικό και ηθικό χρέος να δείξει τι μπορεί να κάνει, και μάλιστα με την ευθύνη της κυβέρνησης και όχι με το ευχολόγιο της αποχής. Για την Κεντροαριστερά ανέφερε ότι συνασπισμός πέριξ ενός αέναου Κέντρου θα είναι περιστροφή γύρω από τον εαυτό της και πρόβλεψε ότι η ενδεχόμενη συγκατοίκηση όλων των κεντροαριστερών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων κάτω από έναν φορέα θα είναι βραχύβια.

Διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο, και συγκεκριμένα ότι «η Ιστορία αποδεικνύει ότι το φασιστικό φαινόμενο διογκώνεται όταν οι πολίτες χάσουν την πίστη τους στην εναλλακτική εκδοχή που δίνει η δημοκρατία» ο κ. Πανούσης τόνισε πως «θα πρόσθετα, που έχει ευθύνη η Αριστερά να δώσει στο σύνολό της».

Ο πανεπιστημιακός και πρόεδρος της «ΠΡΑΤΤΩ», Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι το βιβλίο διαπραγματεύεται όλα τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η ολιγαρχία της χώρας, τα οποία δεν μπορεί να λύσει και θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Αριστερά. Όπως τόνισε η Ελλάδα είναι αποικία χρέους γιατί η ντόπια ολιγαρχία παρέδωσε τη χώρα σε τρίτες ξένες δυνάμεις.

Σχετικά με το πώς τα πάει η κυβέρνηση και το τι έγινε στο Βερολίνο (σ.σ. στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ), ο κ. Κοτζιάς έκανε την πολιτική εκτίμηση ότι «η κυρία Μέρκελ θέλει να βοηθήσει τον κύριο Σαμαρά αλλά έχει και πληροφόρηση από τις υπηρεσίες της Γερμανίας στη χώρα μας για τη δυναμική που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι μεγάλη η ήττα για τη ΝΔ και για αυτό δεν θέλει να δώσει βοήθεια την οποία θα βρει μπροστά της μια κυβέρνηση της Αριστεράς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου