Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΜΕΡΚΕΛ



AΠΟ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να διαπραγματευθεί αυτός ο πρωθυπουργός
Ο Σαμαράς βάζει στο ράφι τη ρύθμιση για την απομείωση του χρέους, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από την άνοιξη ο Σόιμπλε και πηγαίνει στη Μέρκελ για να ζητήσει την παράταση του Μνημονίου μέχρι τα μέσα του 2016 με την παραμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόγραμμα όπως απαιτεί το ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προλειαίνει το έδαφος για τη διολίσθηση Σαμαρά σε λύσεις "made in Germany" -δηλώνοντας στο πρακτορείο Bloomberg: "Η διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί επιλογή"- και προαναγγέλλει την παραμονή της Ε.Ε. στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμμετοχής του την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Ο Σαμαράς ζητεί από τη Μέρκελ τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί, παρουσιάζοντας ως παράταση του προγράμματος τη συνέχιση του Μνημονίου και ελπίζει να πάρει ως "δώρο" τη μετάθεση για μετά τις εκλογές των νέων επώδυνων μέτρων για το ασφαλιστικό, τις απολύσεις και τους πλειστηριασμούς ακινήτων. 

Το Βερολίνο "φρενάρει" τις επιδιώξεις Σαμαρά-Βενιζέλου: Ουδέτερη παραμένει η Άν. Μέρκελ ως προς τις απαιτήσεις της τρόικας και τη συζήτηση για το χρέος. Όσο πλησιάζει η ώρα της συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με την Άν. Μέρκελ, την προσεχή Τρίτη στο Βερολίνο, τόσο εντείνεται η αγωνία στην κυβέρνηση, αφού οι καρποί της συνάντησης αυτής μπορεί να κρίνουν ακόμη και το πολιτικό μέλλον του δικομματικού κυβερνητικού σχήματος. Πολλώ μάλλον που η καγκελαρία έχει ήδη αρχίσει να... στέλνει αρνητικά μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι ο Αντ. Σαμαράς, παρά τις προσδοκίες του, θα φύγει από την γερμανική πρωτεύουσα με άδειες αποσκευές.

Κινήσεις καλής θέλησης...

Τούτων δοθέντων, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ποντάρει τα πολιτικά ρέστα της στη συνάντηση της Τρίτης. Έτσι, η Αθήνα έχει ήδη αρχίσει να προβαίνει σε κινήσεις καλής θέλησης προς το Βερολίνο, με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να δηλώνει σε γερμανικά και άλλα διεθνή ΜΜΕ (Handelsblatt, Bloomberg) ότι η Ελλάδα δεν θέλει κούρεμα χρέους και να ευθυγραμμίζεται απολύτως με την ευρωπαϊκή γραμμή της Γερμανίας, υποδεικνύοντας στη... Γαλλία να μην αγνοήσει τον Κανόνα του 3% και το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας!

... και δυσάρεστα μηνύματα

Ωστόσο, οι κινήσεις καλής θέλησης της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της συνάντησης είναι χωρίς ανταπόδοση, αφού το Βερολίνο διατηρεί κλειστά τα χαρτιά του και προαναγγέλλει ότι ο πρωθυπουργός θα φύγει από την καγκελαρία με άδειες τις αποσκευές του. Μάλιστα, χθες, στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρξε απογοήτευση, όταν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά ενημερώθηκαν για δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας Στ. Τσάιμπερτ. Ο κ. Τσάιμπερτ προανήγγειλε πως δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στη συνάντηση της Άν. Μέρκελ με τον Αντ. Σαμαρά και υποβάθμισε το ραντεβού, λέγοντας πως πρόκειται για μία από τις συνήθεις συναντήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου