Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

"EΞΟΡΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 150.000 επιστήμονες – H κρίση προκάλεσε κύμα φυγής λαμπρών μυαλών

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΠΑΝΤΑΖΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ -  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ

Έλληνες επιστήμονες με περγαμηνές και λαμπρές σπουδές εγκαταλείπουν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας. Σήμερα εκτιμάται πως περισσότεροι από 150.000 Έλληνες με πλούσια μόρφωση ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό.


Το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων», «Brain Drain», όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, παίρνει τέτοια έκταση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που συνιστά πλέον «μη αντιστρέψιμη βλάβη» για το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. 
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κάθε επιστήμονας που «χάνεται» από μια οικονομία, συνιστά απώλεια εργατικού δυναμικού για 63 άλλους εργαζόμενους μέσης και κατώτερης εκπαίδευσης, καθώς αδυνατίζει η οργανωτική δομή και η διοικητική ανάπτυξη μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.  Η δε απώλεια σε κεφαλαιακή επένδυση είναι τεράστια, καθώς το κόστος σπουδών εκτιμάται ότι για κάθε επιστήμονα στη καλύτερη περίπτωση αγγίζει τα 70 χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα, οι Έλληνες επιστήμονες ουσιαστικά «εκδιώκονται» από τη χώρα, αφού δεν έχουν καμία επαγγελματική επιλογή. Επειδή μάλιστα η ανεύρεση εργασίας είναι πλέον δύσκολη και στο εξωτερικό, αρκετοί αναγκάζονται να κάνουν ακόμη και χειρονακτικές εργασίες. Σε αυτή την περίπτωση η εκμετάλλευσή τους από εργοδότες της ίδιας εθνικότητας είναι πολύ έντονη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο τμήμα Oικονομικών Eπιστημών του Πανεπιστημίου Mακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης.
Το ανησυχητικό του φαινομένου κατά τα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι η «διαρροή εγκεφάλων» από την Ελλάδα δεν γνωρίζει ηλικία και αφορά νέους που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μέχρι και καθηγητές πανεπιστημίου με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας.

Tα στοιχεία μιλούν από μόνα τους
-150.000 είναι οι Έλληνες επιστήμονες που σήμερα ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
-55.000 είναι οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Oι περισσότεροι στη συνέχεια μένουν εκεί για να εργαστούν.
-3% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως διαθέτει ο ελληνισμός, αν και ο πληθυσμός της χώρας αντιστοιχεί στο 0,20% του πληθυσμού της γης.
-85% των κορυφαίων Eλλήνων επιστημόνων ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.
-336 είναι τα ελληνικά ονόματα στη λίστα των περίπου 12.000 κορυφαίων επιστημόνων.
-195 από αυτούς έχουν έδρα τις HΠA.
-0,6% του AEΠ διαθέτει η Eλλάδα για την έρευνα. Ποσοστό τέσσερις φορές μικρότερο από τις χώρες της Eυρωζώνης.

Ο Στάθης Πανταζής είναι μέλος της Π.Γ. της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου