Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΦΟΡΙΑΣ!

 
του ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ 
ΚΑΘΗΓΗΤΗ του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ στο ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στη RealNews στις 7-6-2014


Όπως έχουμε αποδείξει με σχετικές αναφορές στα ΦΕΚ, τώρα αρχίζει η εφαρμογή των σκληρών συστημάτων μείωσης των μισθών, των συντάξεων και των παροχών του Κοινωνικού Κράτους που εγκαθίδρυσαν τα Μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι. Καίτοι η μνημονιακή κυβέρνηση ισχυρίστηκε προεκλογικά ότι δήθεν «τα έσκισε» για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους, οι συνΈλληνες θα αντιληφθούν τη μνημονιακή επιδείνωση από το προσεχές φθινόπωρο και όλα τα επόμενα χρόνια όσο διαρκεί αυτό το υπερΣύνταγμα.
Μεταξύ των προεκλογικών τεχνασμάτων, η κυβέρνηση επίσης απέκρυψε ότι από τις 8-5-2014 (υλοποιώντας σχετική δέσμευση του Μνημονίου και της τελευταίας συμφωνίας με την Τριαρχία των δανειστών) διόρισε Επίτροπο στα Ελληνικά Ασφαλιστικά τον κ.Peter Ratcliffe, «ειδικευμένο» στα Συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σκοπός του, σε συντονισμό με την ομάδα δράσης («task force»), είναι να εξασφαλίσει την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών απορρυθμίσεων και απομειώσεων των συντάξεων και άλλων παροχών.
Ανάμεσα στα καθήκοντα του «Επιτρόπου» για την Ασφάλιση είναι και «η ανάπτυξη σχεδίου νομικής και λειτουργικής εναρμόνισης καθώς και στρατηγικής για την ενοποίηση της υποβολής και της πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων» και «η υποστήριξη προς το προσωπικό του ΔΝΤ, στην ανάπτυξη, παρακολούθηση και επαλήθευση των βασικών δεικτών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπει το Μνημόνιο (…) και στην εφαρμογή νομοθετικών πρωτοβουλιών»! Επομένως, το ζήτημα είσπραξης των εισφορών και συμψηφισμού τού ποσού των συντάξεων και των άλλων παροχών με τυχόν οφειλές από φόρους, τέλη κ.λπ. ανατίθεται στις Εφορίες. Το νέο μνημονιακό κράτος δεν συγχωρεί την αδυναμία πληρωμής των δυσβάσταχτων βαρών που το Μνημόνιο επισωρεύει στους πολίτες!
Παράλληλα η συγκυβέρνηση ανέθεσε μελέτη για ένα νέο Ασφαλιστικό (σύμφωνα με τις ψηφισμένες μνημονιακές αρχές) στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Η μελέτη αυτή θα κρατηθεί μυστική από τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς, αφού η σχετική σύμβαση έχει εξοπλιστεί με ρήτρα εμπιστευτικότητας. Το ΚΕΠΕ θα προτείνει μια νέα αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες αρχές κι έτσι οι Έλληνες, μετά το τέλος Ιουλίου που θα παραδοθεί η σχετική μελέτη, πρέπει να αναμένουν μια νέα δραστικότερη παρέμβαση στο Ασφαλιστικό.
Όταν η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία μιλά για «μεταρρύθμιση» και «εκλογίκευση του συστήματος», πάντα εννοεί τη μείωση των παροχών του Κοινωνικού Κράτους και την παράδοση πολλών κρίσιμων τομέων του στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η επιδρομή της ταξικότητας στο Κοινωνικό Κράτος είναι ακάθεκτη.
Το έδαφος είχε προετοιμαστεί κατάλληλα με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, κύρια δε από τον ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α 85/7-4-2014), που παρέχει τη δυνατότητα κατάσχεσης κάθε ποσού (από το πρώτο μάλιστα ευρώ!) για οφειλές του δικαιούχου πολίτη στα Ταμεία (υποπαρ.ΙΑ.2, σελ.1426). Ο διορισμός άλλωστε του «Επιτρόπου» αναφέρεται ειδικά σ’αυτή την αρμοδιότητα, δηλ. στην είσπραξη εισφορών από Εφορίες και τον συμψηφισμό με τις χορηγούμενες συντάξεις!
Εξάλλου από 1-7-2014 αλλάζει το τοπίο για τις συντάξεις. Η προϊούσα απίσχνανση έως κατάργησης των επικουρικών συντάξεων μέσω «της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» και του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού τους (που θα λαμβάνει υπόψη τον συντελεστή βιωσιμότητας του Ταμείου, τον αριθμό των εξερχομένων στη σύνταξη και τη λεγόμενη «ρήτρα θανάτου» που έχουμε αναλύσει σε άλλο μας άρθρο) θα επιφέρει μεγάλη μείωση των συνταξιοδοτικών αποδοχών.
Και ακολουθεί από 1-1-2015 η εφαρμογή του νέου συστήματος διαχωρισμού της σύνταξης σε «βασική» και «αναλογική», όπου το κράτος  -παρά τις επιταγές του Συντάγματος-  θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη (σήμερα 360 €). Το υπόλοιπο αναλογικό τμήμα της, που θα «χτίζεται» όπως προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι, θα υπόκειται στους περιορισμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω. Έτσι τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς αποθεματικά, με μειωμένες εισφορές από την ευέλικτη, ανασφάλιστη και άτυπη εργασία, από την καταβύθιση του κατώτατου μισθού, από την κατάργηση μεγάλου ποσοστού των εργοδοτικών αλλά και των εργατικών εισφορών, θα αδυνατούν να παρέχουν ένα αξιοπρεπές τμήμα αναλογικής σύνταξης! Το σύνολό της θα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, «ένα φιλανθρωπικό αντίδωρο», για τους αγωνιστές της εργασίας και της ζωής!
Όμως πρέπει να αναλογιστούμε και τι θα συμβεί με τους σημερινούς νέους, τους ανέργους ή εργαζομένους, που με το γλίσχρο μισθό ή μεροκάματο και τα συχνά διαστήματα της ανεργίας, δεν θα μπορούν να θεμελιώνουν ούτε ένα μηδαμινό ποσό από το λεγόμενο «αναλογικό μέρος»!!
Γι’αυτό τα μνημονιακά συστήματα πρέπει να καταργηθούν προτού ξεδιπλώσουν όλη τους την αντικοινωνική και αντιανθρώπινη πραγματικότητα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου